Sunday, June 1, 2014

Aiskrim Goreng Homemade :)

Assalamualaikum and hiii semua...

Hari ni my mom buat aiskrim goreng untuk qila. senang je nak buatnya guna roti, aiskrim, dengan cawan. simple je bahan yang digunakan. Aiskrim tu suka hati nak guna aiskrim perisa apa, kalau qila guna aiskrim perisa keladi. qila memang suka aiskrim keladi. bila dah siap simpan dalam peti ais 5 jam then baru goreng. Makan sambil tengok tv dengan family sangat sangat la best.



Aiskrim goreng dan bahannya 

Ibu qila gunakan roti gardenia. terpulang korang nak guna roti jenis ape.


 Aiskrim perisa keladi


 bila aiskrim dah siap masukkan dalam roti lepas tu baru masukkan dalam peti ais.


 Aiskrim goreng dah siap digoreng.


See? sedap bila gigit je aiskrim goreng tu ranggup luar dia. 

*Terima Kasih sudi membaca*

32 comments:

  1. alahai.. senangnya nak buat.. kita x penah makan pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je nak buat, try la buat aiskrim goreng :)

      Delete
  2. wah..sedapnye..nak try le..thanks kak qila..hehe ^^

    ReplyDelete
  3. dah buat tp..dia pecah kat tepi..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana boleh pecah kat tepi? mungkin aiskrim terlalu banyak kot. masa letak aiskrim agak ikut bentuk cawan, lepas tu tekan cawan dekat roti kuat2 sikit bagi tepi die melekat. :)

      Delete
  4. sedap kan saya goreng lepastu celupkan dalam coklat masakan panas biarkan kejap lepastu makan mmg sedap gila ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. celup dengan coklat lagi la sedap...hehe

      Delete
  5. fiqa penahh buat :D ehee sedapp gileee.

    ReplyDelete
  6. pernah tengok kt tv cara nk buat aiskirm ni tpi tk penah buat kt rumah. jarang beli aiskirm hehe

    ReplyDelete
  7. Emmmm sedapnyaa! Teringin nak makan tapi tak penah buat lagi haha

    ReplyDelete
  8. wah nampak cam best jee ! nak try laa hihi

    ReplyDelete
  9. ingatkn susah... senang aje nak buatnye... trima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2, senang je nak buat... selamat mencuba :)

      Delete
  10. kalau guna eskrem koko + koko chips lagi power... ahahaha

    ReplyDelete
  11. macam best jeee. wee yummy tuuu :D hehe.

    ReplyDelete
  12. Ya Allah tergugat iman ni ! hehe Nmpk mcm sedap jer.. Nak try tapi roti pulak tak hado ==' Btw, Sis jemput join GA ni tau.. Byk hadiah utk dimenangi ^^ Why not kita support each other kan ? XD (http://anisyamir7lee.blogspot.com/2014/05/1st-giveaway-by-taochenlay.html)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tertugat kan bila tengok...heee try la buat :)

      Delete
  13. perh! meleleh! esok dah kene try, roti ada. tapi ice cream takde, aduhai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. try try, kalau tak de aiskrim pegi beli cepat. lepas tu buat then boleh makan ;)

      Delete
  14. wah sedapppp nya.. nak jugak qila....buat kan ni untk fifie boleh..?? ^__^ hehe!!

    ReplyDelete
  15. sedapnya !!! senang lak tu..nanti nak wat gak heee..pernah tengok kat net ada orang buat..tapi tak terbuat2 lagi

    ReplyDelete
  16. Nampak sedap aiskrim goreng tu . See ! Buat sendiri pun boleh , tak yah beli pun takpe , hehe .

    ReplyDelete