Tuesday, May 13, 2014

Resepi Pancake Mudah

Assalamualaikum and hiiii semua.

Pagi ni nak kongsi dengan korang resepi pancake mudah. hehe resepi nie pun cari dekat google sebab teringin sangat nak makan pancake yang gebu tu yang bangun pagi terus mengoogle. qila terfikir nak buat pancake ni sebab nak makan dengan nutella. hoookeyyy qila hantu nutella. suka sangat2 makan nutella. nutella makan dengan pancake sangat2 la sedap. tapi lepas cek peti ais ade tak semua barang lupa-lupanya tak de susu segar la pulak. cancel buat hari nie, buat esok pulak. 



Resepi pancake mudah 



Bahan-bahan:
Tepung gandum 1 cawan
Baking powder 1 sudu kecik
Telur 1 biji
Gula 2 sudu
Susu segar 1 cawan

Cara-cara :
1) first sekali asingkan kuning telur dan putih telur.
2) Pukul putih telur sampai kembang guna mesin buat cake tu. pukul sehingga kembang jadi macam warnah putih.
3)Dalam bekas lain campurkan tepung gandum dengan baking powder, gaul kan mereka biar sebati.
4)Masukkan telur kuning, gula dan susu, lepas tu kacau sebati, lepas tu masukkan tepung tadi, kacau... dan tapis adunan ini sebab takut ade ketul-ketul nanti.
5)Masukkan telur putih yang telah dipukul tadi...guna cara kaup balik...lepas tu siap dah tepung pancake gebu gebas :)
6)Dah siap tepung pancake, korang sendukkan tepung tadi tuang atas kuali non stik.
Kuali non stik takkan melekat. tapi kalau guna kuali biasa letak sikit marjerin.
7)Dah siap pancake boleh makan dengan nutella tau dengan jem. ikut suka hati korang nak makan dengan ape je.

p/s : gambar dengan resepi atas daripada encik google. selamat mencuba :)


13 comments:

  1. thank u so much T_T
    qila ingat lagi qila fail pancake menangis nangis hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la resepi nie, mesti menjadi punya :)

      Delete
  2. belum pernah try lagi nak buat pancake sbb tahu tak akan jadi punya -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la resepi nie, senang je nak buat cer try ;)

      Delete
  3. Replies
    1. ok memang best sesangat, makan pancake masa sarapan pun sedap, cer try resepi ni;)

      Delete
  4. peh. sedapnya.
    eh, samalah kita! hantu nutella, walaupun mahal and rasa nak nangisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok kita sama,... yeahhh :)
      nutella memang mahal tapi sedap nye tak terkata. hehe

      Delete
  5. kita pun ade resipi baru nak share nnti.. hee

    ReplyDelete
  6. share la, boleh qila try resepi tu :)

    ReplyDelete
  7. Wahh hebat pancake, selalu makan lempeng cicah sambal je haha

    ReplyDelete
  8. wahhhh terliur tengok !

    http://kalishabanyakcakap.blogspot.com/2014/05/bandung-indonesia-pasar-baru-dan.html

    ReplyDelete